Zubeidin svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V bratislavskej Zoo otvorili pavilón bielych tigrov.

...a tiger je len jeden...
 

         Áno, v bratislavskej zoologickej záhrade tento víkend otvárali pavilón bielych tigrov, a keďže boli dni otvorených dverí, ľudí bolo neúrekom. Viem to, pretože som tam bola oba dva dni. Nie z vlastnej dobrej vôle, či svojich masochistických sklonov – že ako robí mi dobre, keď sa pozerám na týrané zvieratko – ale pracovne: prezentovala som tam firmu, v ktorej pracujem.

       Celkovo musím priznať, že Zoo vyzerá podstatne lepšie, ako si ju pamätám zo svojich dávno minulých detských časov. Je to tam vážne veľmi pekné a mať na starosti nejakého malého človiečika veľmi rada ho tam pôjdem vyvenčiť...

      ...ale...

      ...žiadneho malého človiečika na starosti nemám. A taktiež sa nechodím s radosťou pozerať na zavreté, utrápené zvieratká i keď na druhej strane priznávam, že Zoo sú tu a vždy aj budú. A môj tichý, respektíve prehnane hlučný odpor na tom asi nič nezmení.

       Beriem a kvitujem ich existenciu (tak isto, ako beriem na vedomie prítomnosť McDonaldov na svete) no i tak sa moja duša napĺňa smútkom keď sa na tie zvieratá pozerám.

Po pravde, v samotnom areály Zoo som sa dostala len k pavilónu žiráf – tam sme robili prezentáciu – takže viac utrápených tvorov ako mačkovité šelmy, opice, antilopy, kozičky, somáriky a žirafy som nevidela. Ale stačilo.

Jednoducho to nemám rada. Neviem sa odosobniť od pocitu, ako by som sa asi cítila ja byť takto zavretá v nejakej klietke. Príde mi to ako prvá časť Platónovho rozprávania o jaskyni – avšak v tomto prípade bez happy endu. Bez poznania skutočného sveta, bez možnosti voľne sa prebehnúť a zažiť radosť v srdci.

       Takže v sobotu slávnostne otvorili v bratislavskej zoologickej záhrade nový pavilón bielych tigrov. A tiger je len jeden. Nikde som sa nedočítala ani nedopočula, koľko tigrov tam vlastne má byt, len ma to tak trošku prekvapilo. Podvedome som očakávala – keď sa teda vraví  o pavilóne tigrov – že tých tigrov bude viac. A to že je len jeden vo mne vyvolalo zmiešané pocity. Som rada že, podobný osud nepostretol ďalšieho tigra z jeho rodu a na druhej strane mi ho prišlo strašne ľúto, pretože tam bude naozaj sám. Celkom sám. Zavretý v klietke.

 


Krvavou cestou | stály odkaz

Komentáre

  1. tie biele tigre su dva
    Jedna mlada tigrica a starsi samec iba sa nechce ukazovat:)
    bolo to v tíví
    publikované: 23.04.2007 10:21:21 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. no...
    ja som tam bola v sobotu...a ten chudak tigrik vyzeral velmi smutne...len tam tak nehybne lezal :(
    publikované: 23.04.2007 10:26:16 | autor: Kathrin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ...
    veru nie je pekny pohlad na zavrete zvierata, tupe utrapene pohlady, len prezivaju.
    publikované: 23.04.2007 11:23:33 | autor: dreaming-one (e-mail, web, autorizovaný)
  4. cokomilka
    ...takze takmer parik...no nevedela som ze su dvaja, ked jeden chudacisko je furtka schovany...mozno to budu mat lahsie v tej svojej spolocnej biede...
    publikované: 23.04.2007 12:16:55 | autor: zu (e-mail, web, autorizovaný)
  5. zu, ja tiez citim s tymi zavretymi selmami
    ale bohuzial, nemam peniaze aby som ich vykupila nejak a potom je otazka, ci by na slobode prezili
    publikované: 23.04.2007 12:21:27 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. cokomilka
    ...sloboda by pre nich znamenala definityvnu smrt - to mi jejasne...len ma mrzi ze sme z nich spravili tieto uboziatka, ktore by nezvladly navrat do svojho prirodzeneho prostredia...tot fse...
    publikované: 23.04.2007 13:11:27 | autor: zu (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Pekny život..
    Tie tigríky musia byť šťastné...Veď von by zahynuli a tam...sa majú dobre, majú mäsko, čerstvú vodičku, môžu si váľať šunky a tak...No a ešte čumieť na idiotské ksichty ľudí...Nezávidím im, ani len samovraždu nemôžu spáchať - keď sa im už nechce žiť, furt ich tí debilní veterinári postavia na nohy - aj keby nechceli...Vy by ste chceli?
    publikované: 24.04.2007 07:08:51 | autor: csoky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014