Zubeidin svet

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Diskriminácia

..alebo ako sa slovenčina nevyrovnala so všetkými písmenkami...
 

           Mám na mysli diskriminované písmenká v slovenských slovách. Podľa môjho názoru sú hlavne tri: F, G, W. Ak ste si to niekedy všimli, teda neviem, či ste sa tým vôbec zaoberali, ale naozaj sa používajú nejako pomenej.

            Teda „ef“ má v celej tejto diskriminácii špeciálne postavenie. Hlavne, čo sa Bratislavičky mojej týka. Tu je „ ef“ všeobecne obľúbené. Môžete sa s ním stretnúť na zastáFke, v peňažnej mene, ak máte stoFku, no najčastejšie ho môžete nájsť len tak voľne pohodené, alebo poskakujúce kdesi v parku medzi mladými adolescentmi. Takže F by bolo, hlavne v bratislavskom kraji, zahojené...

            Ale teraz sa blížime k ťažším orieškom ľubozvučnej slovenčiny. Také G. Noooo, priznávam, existuje zopár slov, kde sa toto písmenko objavuje ale, že by ich bolo nejak obzvlášť veľa...to by som ani nepovedala.

            A dabljú... je cudzím elementom v našom materinskom jazyku. Cudzím, ale diskriminovaným. No povedzte mi prosím, kde ho tak nejak používate?

            Ja vo svojom malom svete sa s dvojitým V kamarátim hlavne v smejkách (sms), kde v rámci šetrenia „klikov“ a času používam namiesto jednoduchého vé, dvojité, pretože je na začiatku klávesnice, a taktiež nepíšem kde ale gde, aby som trošku posmelila to vystrašené a utláčané ég, akurát – a teraz sa dobrovoľne priznávam – to ef vo všetkých koncovkách „ pravých“ Bratislavčanov – tak to ma naozaj irituje. Nemám nič proti tomu, ak sa so stoFkou stretnem u niekoho, kto je tu pečený, varený a celé jeho detstvo sa spája s pétržkou. Ale taký asimilovaný, skoro pol roka presvedčený „pravý blavák“ – tak to ma ide vážne rozdrapiť.

            ...ale nie o tom som chcela, chcela som o tom, že keďže pracujem vo Fragmente – až na dvojité vé sa celkom slušne venujem i diskriminovaným písmenkám abecedy a to bez toho, aby som mrzačila zvyšok ľubozvučnej slovenčiny.


Všelibársčo | stály odkaz

Komentáre

  1. no, nechcem kibicovat
    ale hovori sa koncofkach !!! ( :)))) )
    publikované: 21.03.2007 08:50:13 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. slava ti
    zachranujes utlacanych, a za to ti patri vdaka.. :) a co takto q?
    publikované: 21.03.2007 08:52:04 | autor: malazaba (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Q
    ...nepatrilo dlho do "mojej kompetencie"....ale môžem nad tým pouvažovať :-)...
    publikované: 21.03.2007 09:00:12 | autor: zu (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. What´s problem?
    Všetkého dobrého je málo...
    publikované: 21.03.2007 13:26:59 | autor: rubor (e-mail, web, autorizovaný)
  5. prepracovanost
    Zubeida nie je prepracovana?
    publikované: 22.03.2007 00:25:40 | autor: matko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. problem
    Zu, neskutočne sa teším, že sa konečne našiel niekto, kto takto citlivo reaguje na tak pálčivé otázky dnešnej doby. Skutočnosť je taká, že diskriminácia spomínaných písmen naberá príliš veľké rozmery a preto bolo len otázkou času, kedy vypláva na povrch... a toto, priatelia, je len špička ľadovca!!! Som nepoužila žiadne diskriminované písmenko, za čo sa ospravedlňujem:))) gggggggggggggggg ffffffffffffffffffffffffffffffffff wwwwwwwwwww
    publikované: 22.03.2007 08:30:23 | autor: henia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. úúú
    Jaaaaj, ooooch. Čo citoslovce?
    publikované: 24.03.2007 10:16:54 | autor: csoky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014